Strona główna Niemowlę Karmienie niemowlaka Mleko modyfikowane – alternatywa dla mleka matki

Mleko modyfikowane – alternatywa dla mleka matki

Karmienie mlekiem modyfikowanym

Wiemy, że każda mama chciałaby dla swojego dziecka wszystkiego, co najlepsze. Dotyczy to również żywienia. Jednak zdarza się, że z różnych przyczyn mama nie może lub nie chce karmić piersią. Warto wówczas zastanowić się nad wyborem odpowiedniego mleka modyfikowanego.

W chwili obecnej w sklepach znajdziemy cały wachlarz możliwości. Stojąc przed regałem z odżywkami dla dzieci, dostrzeżemy sporo różnych produktów od różnych producentów. Żeby odnaleźć się w tej dżungli, zróbmy mały przegląd rodzajów mleka modyfikowanego.

4 żelazne zasady, którymi kierujemy się przy wyborze mleka modyfikowanego

1. Odpowiednie do wieku

Najważniejszym kryterium przy kupnie mleka modyfikowanego powinno być to, czy dany typ mleka jest odpowiedni do wieku naszego dziecka. Zasadniczo dzielimy je na dwa główne typy: mleko początkowe i mleko następne. Mleko początkowe (oznaczone numerem 1) jest przeznaczone wyłącznie do żywienia niemowlęcia od porodu do czasu wprowadzenia dodatkowych pokarmów (6 miesiąc życia dziecka). Mleko następne nie nadaje się już jako jedyne pożywienie, ponieważ nie pokrywa w całości zapotrzebowania na składniki odżywcze. Powinniśmy więc stosować go równolegle z dietą przecierową.

2. Wysoka jakość pod kontrolą

Mleko modyfikowane powstaje w zgodzie z surowymi wytycznymi, których musi się trzymać każdy producent. Możesz więc mieć pewność, że pijąc mleko modyfikowane, twoje dziecko otrzymuje odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego wzrostu.

3. Mleko krowie to podstawa

Mleko modyfikowane powstaje na bazie mleka krowiego. Jest ono odpowiednio obrabiane poprzez zmianę proporcji składników odżywczych. Zawartość białka w mleku krowim jest zbyt duża dla niemowlęcia, dlatego zostaje odpowiednio zmniejszona w mleku modyfikowanym tak, aby jak najbardziej przypominało ono składem mleko matki.

4. Probiotyki

Niektóre rodzaje mleka oznaczone są dodatkowo nazwą „probiotyczne”. Co to oznacza? Do mleka nazwanego „probiotycznym” dodano dodatkowo określone bakterie, które działają pobudzająco na trawienie naszego maluszka, a także wspomagają jego ochronę immunologiczną.

Rodzaje mleka modyfikowanego

Dla dzieci w pierwszym roku życia dostępnych jest wiele różnych typów mleka modyfikowanego, stworzonego na bazie mleka krowiego.

Mleko zastępcze Pre

Ten typ mleka początkowego jest dla noworodka najlepszym zamiennikiem pokarmu matki. Składem, smakiem oraz gęstością jest najbardziej zbliżone do mleka matki. Takie mleko przeznaczone jest w szczególności dla wcześniaków oraz niemowląt o niskiej masie urodzeniowej. Zawiera wszelkie składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego rozwoju maluszka.

Mleko modyfikowane 1

Jest to tzw. mleko początkowe, którym możemy karmić dziecko przez pierwsze sześć miesięcy jego życia. To mleko jest już w mniejszym stopniu kopią mleka matki. Obok laktozy znajdzie się tutaj również sacharoza i fruktoza. Uważaj więc na to, aby kupować produkty już bez dodatku cukru! Takie mleko pozostaje dłużej w żołądku, zapewniając uczucie sytości. Dlatego przy dawkowaniu powinnaś dokładnie trzymać się instrukcji na opakowaniu.

Mleko następne 2

Jest to tzw. mleko następne, podawane od 6 miesiąca życia dziecka. Ten typ mleka modyfikowanego nie pokrywa w pełni zapotrzebowania maluszka na składniki odżywcze, dlatego musi być stosowany równolegle z dietą przecierową. Zawiera więcej skrobi niż poprzednie rodzaje mleka oraz sztuczne aromaty.

Mleko modyfikowane 3

Jest to mleko odpowiednie dla małych dzieci po 1. roku życia. Występuje w różnych smakach. Często zawiera znaczne ilości cukru oraz substancje aromatyczne. Jest dość gęste z uwagi na dużą ilość skrobi, dzięki czemu na dłużej utrzymuje się poczucie sytości. Jest w taki sposób dostosowane, aby zapewnić wszystkie potrzeby dziecka.

Mleko Junior

Jest to mleko dla tzw. juniorów, czyli maluszków pomiędzy 1. a 3. rokiem życia. Takie dzieci nadal nie powinny pić zwykłego mleka krowiego, dlatego w jego miejscu można podawać mleko modyfikowane typu Junior.

Mleko HA

Jest to mleko modyfikowane hipoalergiczne (stąd skrót HA). Jest ono zalecane dla wszystkich dzieci zagrożonych alergią. W tym mleku modyfikowanym białka mleka krowiego są tak rozszczepione, że organizm dziecka nie rozpoznaje ich jako obce. Zmniejszona ilość potencjalnie alergizujących składników oczywiście nie gwarantuje ochrony przez alergią na białka mleka krowiego. W badaniach udowodniono jednak, że ma ono działanie profilaktyczne.

Mleko AR

Szczególnie na początku niemowlęta mają dość częsty problem z przyjmowaniem całości pokarmu. Jest to związane z nierozwiniętym jeszcze w pełni przewodem pokarmowym. Ma wówczas miejsce tzw. ulewanie się mleka. Mleko modyfikowane oznaczone skrótem AR zawiera dodatkową ilość np. skrobi ziemniaczanej, dzięki czemu pokarm jest bardziej lepki. To z kolei wpływa na zmniejszenie częstotliwości jego ulewania się.

Mleko Sensitive

To mleko odpowiednie będzie dla zdrowych niemowląt, u których sporadycznie pojawiają się problemy trawienne w postaci kolki, wzdęć czy bólów brzuszka. W mleku Sensitive cząstki mleka krowiego zostały zmodyfikowane w taki sposób, aby nie obciążały delikatnego układu pokarmowego dziecka. Takie mleko jest łatwiej przyswajalne, zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów trawiennych u dziecka lub łagodzi ich przebieg.

Mleko R

Produkty oznaczone skrótem R zawierają dodatek kleiku ryżowego. Porcja takiego mleka pozostawia na dłużej uczucie sytości, ponieważ klei jest wolniej trawiony. Jest to idealne rozwiązanie dla tzw. niejadków, ale także dla bardzo aktywnych maluszków.

Przygotowanie mleka modyfikowanego 

Aby zapewnić dziecku odpowiednio sterylne pożywienie, należy przestrzegać trzech głównych zasad:

1. Dokładne dawkowanie

W trakcie przygotowania mleka modyfikowanego, zawsze kieruj się instrukcją dołączoną do opakowania. Nigdy nie dodawaj żadnej dodatkowej łyżki, żeby dziecko bardziej się najadło! Następstwem nietrzymania się odpowiedniego dawkowania mogą być: przekarmienie, zaparcia lub biegunka.

2. Właściwa temperatura

Idealna temperatura pokarmu dla niemowlęcia wynosi 35-37oC. Nigdy nie podawaj dziecku zbyt gorącego pokarmu! Temperaturę możesz sprawdzić wylewając kilka kropel przyrządzonego mleka na wewnętrzną część swojego przedramienia. Pamiętaj jeszcze o tym, aby nie próbować mleka prosto ze smoczka, ponieważ możesz nieświadomie przenosić bakterie!

3. Świeżo przygotowane

Przygotowane mleko może stać w temperaturze pokojowej maksymalnie 4 godziny. Po tym czasie nie nadaje się już do spożycia! Pamiętaj, że nie można też zbyt długo trzymać mleka w butelce znajdującej się w podgrzewaczu. Sprzyja to namnażaniu się bakterii.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz