Strona główna Uczeń Zdrowie ucznia Miażdżyca u dzieci – jak uchronić dziecko przed zawałem serca?

Miażdżyca u dzieci – jak uchronić dziecko przed zawałem serca?

0 270
Miażdżyca u dzieci - jak uchronić dziecko przed zawałem?

Problem miażdżycy kojarzy się głównie z osobami dorosłymi. Bardzo rzadko bierzemy pod uwagę fakt, że choroba ta może wystąpić u dzieci. Tymczasem, jak podkreślają lekarze, ta ignorancja, połączona z niewłaściwą dietą, może doprowadzić do poważnych kłopotów zdrowotnych u naszych pociech.

Troska o zdrowie dzieci powinna uwzględniać nie tylko sytuację aktualną, ale i przyszłe, dorosłe życie – te dwa wymiary są właściwie nierozerwalne. Warto zatem zaznajomić się z przyczynami choroby i dowiedzieć się, w jaki sposób można ją rozpoznać u dziecka.

Czym jest miażdżyca?

– Miażdżyca to przewlekły stan zapalny naczyń tętniczych o wieloczynnikowej etiopatogenezie. Powoduje powstawanie złogów cholesterolowych i odkładanie się ich na ścianach naczyń, powodując tym samym ich zwężenie i deformację. Proces ten może rozpocząć się już w okresie niemowlęcym, trzeba jednak podkreślić, że takie zmiany mają najczęściej charakter genetycznie uwarunkowanych zaburzeń gospodarki lipidowej. Najczęściej jednak powodem choroby u dzieci jest nieprawidłowa dieta bogata w tak zwane trans tłuszcze oraz nadmiar cukrów prostych w sokach i słodyczach, w tym także tych zawartych w jogurtach powszechnie uważanych za zdrowe jedzenie – wyjaśnia dr Małgorzata Maj, lekarz rodzinny z polskiej przychodni Green Surgery w Londynie..

Zagrożenie zawałem serca

Miażdżyca jest podstępną i groźną chorobą. Wielu rodziców nie zdaje sobie sprawy, że częste uleganie zachciankom dziecka i „odpuszczenie” tematu zdrowej diety każdego dnia pogłębia ryzyko wielu groźnych procesów.

Rozpoczynający się we wczesnym dzieciństwie proces miażdżycowy trwa całe, niestety niezbyt długie życie. Powikłania tych zmian w postaci zawałów i udarów mają w dzieciństwie bardzo dramatyczny przebieg i często kończą się tragicznie. Dla wielu z nas zawał serca jest wydarzeniem typowym dla ludzi w dojrzałym wieku. I rzeczywiście, to właśnie ta grupa wiekowa oceniana jest jako ta „najwyższego ryzyka” pod względem chorób serca, ale nie oznacza to, że zawały wśród młodych ludzi się nie zdarzają. W przypadku młodego człowieka z otyłością, takiego, który przez całe życie był na niezdrowej diecie, nie jest to wcale tak mało prawdopodobne – zauważa dr Małgorzata Maj.

Objawy miażdżycy

Miażdżyca jest chorobą, którą trudno zdiagnozować, ale nie działa ona w zupełnym ukryciu. Jakie dyskretne symptomy nieprawidłowości w wyglądzie i zachowaniu dziecka powinny zwrócić twoją uwagę?

  • zmęczenie nawet po niewielkim wysiłku
  • pojawianie się duszności u dziecka
  • bladość skóry
  • zaburzenia koncentracji i zapamiętywania.

Wszystkie te objawy tym bardziej mogą wskazywać na zaburzenia poziomu cholesterolu, jeśli dodatkowo dziecko cierpi na nadwagę. Gdy zatem zauważasz je u dziecka, nie czekaj i udaj się do pediatry – specjalista powinien skierować dziecko na oznaczenie poziomu cholesterolu we krwi.

Lepiej zapobiegać, niż leczyć

Niestety, wskaźnik otyłości u polskich dzieci od wielu lat pnie się w górę. Co więcej – dane z ogólnoeuropejskiego badania dzieci w wieku 2-9 lat wykazało, że ponad 60% rodziców dzieci z nadwagą nie zauważa problemu u swoich pociech (dane przedstawione w marcu tego roku podczas Światowego Kongresu Otyłości w Kuala Lumpur). Informacje te prowadzą do prostego wniosku – skoro rodzice nie widzą nadwagi u swoich pociech, nie mają też świadomości zagrożenia, które niesie za sobą miażdżyca i nie orientują się w kwestiach prawidłowego żywienia dzieci.

Przypomnijmy zatem, że dla uniknięcia miażdżycy oraz wszystkich jej konsekwencji zdrowotnych konieczne jest przede wszystkim stosowanie prawidłowej diety:

  • Nie podawaj dziecku tłuszczów typu trans (albo je ograniczaj). Znajdują się one we wszelkich posiłkach i przekąskach typu fast food. Innymi słowy, możesz je znaleźć w słodyczach, chrupkach, chipsach, hamburgerach i daniach smażonych w głębokich tłuszczu, a nawet  – z czego nie zdajemy sobie sprawy, w tłustym mięsie oraz nabiale.
  • Zamiast masła, do smarowania pieczywa stosuj margarynę.
  • Wyklucz słodzone, ciężkie soki z jadłospisu dziecka. W ramach zdrowej diety wyrób malcowi nawyk picia wody i niesłodzonej herbaty owocowej.

Takie postępowanie wydaje się być proste… i jest proste. Oczywiście odpowiednia profilaktyka nie oznacza, że dziecku już nigdy nie można podać batonika z czekolady. Niech jednak jest to miłym wyjątkiem w ogólnie zdrowej diecie, a nie codzienny deser.

 

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz