Strona główna Niemowlę Karmienie niemowlaka Karmienie piersią – udany start

Karmienie piersią – udany start

karmienie piersią

Nie da się ukryć, że od samego początku między matką a dzieckiem wytwarza się pewna silna więź, której nie da się porównać z niczym innym. Składowymi tej relacji są z jednej strony głębokie uczucie, a drugiej – wzajemna troska. Jest jeszcze jedna rzecz, która w sposób szczególny łączy matkę z dzieckiem – karmienie piersią.

Mleko matki jest najlepszym pożywieniem w ciągu pierwszych sześciu miesięcy życia dziecka. Ale karmienie piersią oznacza dla noworodka znacznie więcej niż tylko przyjmowanie pokarmu. Pamiętajmy, że zaraz po porodzie dziecko znajduje się w zupełnie obcym, nowym dla siebie środowisku. To właśnie zapach matki, ciepło jej ciała, naturalny pokarm dają dziecku poczucie bezpieczeństwa. Nikogo więc chyba nie dziwi, że dziecko w tak wyjątkowy, ale przede wszystkim naturalny sposób lgnie do matki.

10 powodów, dla których warto karmić piersią

1. Optymalne dostosowanie… Mleko matki automatycznie dopasowuje się do potrzeb rosnącego niemowlęcia, które dzięki temu zawsze dobrze jest odżywione.

2. Zawsze pod ręką… Gdziekolwiek byśmy nie byli takie mleko jest zawsze dostępne. Nie musimy gnać na złamanie karku do najbliższego sklepu, bo właśnie się okazało, że mleko w puszce się skończyło.

3. Gotowe do użycia… W każdej chwili i w każdym miejscu mleko matki „gotowe jest do użycia”. Nie musimy go podgrzewać lub studzić. Zawsze ma odpowiednią temperaturę.

4. Ochronny parasol… Mleko matki zawiera niezwykle ważną immunoglobulinę A (Iga). Dzięki temu takie mleko wzmacnia odporność naszego dziecka na choroby podczas całego okresu karmienia.

5. Profilaktyka… Karmienie piersią potęguje zdrowie oraz chroni przed rozwojem wielu chorób nie tylko w okresie dzieciństwa, ale także w życiu dorosłym (np. rzadziej występujące otyłość i cukrzyca).

6. Mniejsze ryzyko alergii… Przyjmowanie naturalnego pokarmu matki przez dziecko w pierwszych 6 miesiącach jego życia zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii nawet o 50%.

7. Cięcie kosztów… W karmieniu piersią można doszukać się też pewnych oszczędności, a to z jednego prostego powodu – kto karmi piersią, oszczędza na jedzeniu dla dziecka.

8. Ochrona zębów… Ssanie z piersi sprzyja rozwojowi szczęki i może zapobiegać nieprawidłowemu ustawieniu zębów.

9. Zaufanie… Nasze dziecko przebyło trudną drogę, aby w końcu pojawić się na świecie. Brzuch matki był dla niego bezpiecznym azylem, który niestety musiało opuścić. Karmienie piersią z pewnością zapewni dziecku poczucie bezpieczeństwa i bliskości, które tak bardzo sprzyjają budowaniu wzajemnego zaufania.

10. Relaks… Karmienie piersią to czynność, w czasie której zarówno dziecko, jak i matka mogą w ciszy i spokoju rozkoszować się wspólnie spędzanymi chwilami.

Karmienie piersią – jak to działa?

Gdy tylko dziecko zaczyna ssać pierś, mózg matki uwalnia dwa hormony, które z krążeniem dostają się do gruczołów piersiowych: prolaktynę (czyli hormon pobudzający pęcherzyki mleczne do wytwarzania pokarmu) oraz oksytocynę (odpowiedzialną za wypływ mleka z piersi). Skąd organizm wie, ile mleka należy wyprodukować? To proste – wytwarzanie mleka zależy od zapotrzebowania naszego dziecka. Im częściej niemowlę przystawiane jest do piersi i im więcej ssie, tym więcej wspomnianych hormonów jest uwalnianych, a tym samym zwiększa się ilość wytwarzanego mleka. Piersi produkują mleko, które później dziecko opróżnia, co z kolei pomaga w produkcji nowego mleka. Dodam jeszcze, że wielkość piersi nie ma tu żadnego wpływu na ilość wytwarzanego pokarmu. Ilość tkanki gruczołowej niezależnie od wielkości piersi jest prawie taka sama. Dużo albo mało jest tkanki tłuszczowej, która decyduje o rozmiarze piersi, a nie wpływa na ilość produkowanego pokarmu.

Rodzaje mleka matki?

Tak, tak. Mleko matki też dzielimy na pewne rodzaje. Zmienia się ono z biegiem czasu, a to wszystko po to, aby idealnie dostosować się do aktualnych potrzeb naszego dziecka.

Stopień 1 – Siara

Siara powstaje już w czasie ciąży i zaraz po narodzinach dziecka jest do jego dyspozycji. Przypomina trochę śmietanę – jest gęsta i ma żółtawy kolor. Jest bardzo odżywcza, dlatego nawet niewielka jej ilość jest w stanie zapewnić noworodkowi wystarczającą liczbę składników odżywczych. Jest bogata w białka, witaminy i ciała odpornościowe. Nie zawiera zbyt wiele tłuszczów i cukrów, co powoduje, że jest lekkostrawna dla maluszka.

Stopień 2 – Mleko przejściowe

Jak sama nazwa mówi – jest to mleko wytwarzane wówczas, gdy jeszcze organizm matki nie przestawił się z wytwarzania siary na mleko dojrzałe. Występuje najczęściej między 3 a 5 dniem.

Stopień 3 – Mleko dojrzałe

Ma najbardziej wodnistą konsystencję. Pojawia się najczęściej już po tygodniu od porodu. Zawiera dwa razy więcej tłuszczów niż siara oraz wzrasta w nim zawartość cukru mlekowego, przez co jest po prostu słodsze. Uboższe jest za to w białka. Mleko dojrzałe jest o wiele bardziej kaloryczne od siary, dzięki czemu wpływa korzystnie na rozwój naszego dziecka.

Czego dostarczają nam poszczególne rodzaje mleka?

Na 100ml

Siara

Mleko

przejściowe

Mleko

 dojrzałe

Mleko

krowie

>> białko

2,3 g

1,6 g

0,9 g

3,3 g

>> tłuszcze

2,9 g

3,6 g

4,2 g

3,6 g

>> węglowodany

5,3 g

6,4 g

7,3 g

4,6 g

(Źródło: B. Gebauer-Sesterhenn, M. Praun, Wielka Księga dziecka)

Prawidłowe pozycje przy karmieniu piersią

Chwyt C

Jeśli złożysz razem lekko zgięte palce i rozprostujesz kciuk, dłoń utworzy literę „C”. Prawą dłoń połóż na lewej piersi lub odwrotnie. W ten sposób idealnie podtrzymasz pierś.

Karmienie w pozycji leżącej (na boku)

Ułóż się wygodnie na boku, połóż głowę na poduszce i lekko zegnij nogi. Przysuń blisko dziecko tak, aby jego usta były na wysokości brodawki. Wolną ręką możesz dodatkowo podtrzymać pierś stosując „chwyt C”. Tą pozycję szczególnie zaleca się po cesarskim cięciu.

Karmienie w pozycji siedzącej (pozycja kołyski)

Najważniejsze jest to, abyś siedząc, podpierała ramiona! Idealne do tego jest krzesło lub fotel z podłokietnikami. Usiądź wygodnie i weź dziecko na ręce tak, żeby leżało na boku, zwrócone do ciebie. Główkę dziecka oprzyj na zgięciu swojego łokcia. Przedramieniem podtrzymuj plecy dziecka, a dłonią pośladki. Nie nachylaj się do dziecka, siedź wygodnie oparta.

Karmienie w pozycji spod pachy (pozycja boczna)

Ciało dziecko powinno znajdować się pod twoim ramieniem tak, żeby jego nóżki były skierowane są do tyłu. Ta pozycja powinna być szczególnie wygodna dla kobiet po cesarskim cięciu.

Jak często karmić piersią?

Zwykle nasz maluszek chce jeść co 1-3 godziny. Gdy tylko rozpoznasz u dziecka objawy głodu (szukanie piersi, ssanie rączki, kręcenie główką, kwilenie, aż w końcu płacz), przystaw je do piersi i pozostaw na ta długo, aż samo zadecyduje o tym, że się najadło. Jest to tzw. karmienie na żądanie.

Problemy przy karmieniu piersią.

Nawał pokarmu

Występuje w pierwszym tygodniu po porodzie (najczęściej miedzy trzecim a piątym dniem). Dochodzi wówczas do zastoju pokarmu, co jest spowodowane zwiększonym jego wytwarzaniem, ponad potrzeby dziecka. Jednak bez obaw, jest to zjawisko przejściowe. Co ważne: regularnie przystawiaj dziecko do piersi! W ten sposób zadbasz o systematyczne opóźnianie piersi. Jeżeli dziecko nie zdoła wyssać nadmiaru pokarmu, możesz to zrobić sama, odciągając mleko. Złota rada – przedtem zrób sobie ciepłe okłady na piersiach. Przyspieszy to płynięcie mleka.

Zastój pokarmu

Zdarza się, że pierś jest pełna i bolesna, a mimo to mleko nie płynie. Obserwować można wówczas stwardnienia oraz zaczerwienia piersi. Jego przyczyną może być zaczopowany przewód mleczny lub bakteryjne zapalenie gruczołu piersiowego. W tym drugim przypadku konieczna jest wizyta u lekarza! Przy łagodniejszej postaci zastoju pokarmowego mogą pomóc ciepłe okłady lub delikatny masaż w kierunku brodawki.

Jak długo karmić piersią dziecko?

Nie ma tutaj żadnej reguły. Jedni mówią, żeby karmić  jak najdłużej, inni natomiast uważają, że karmienie trzylatka piersią to gruba przesada. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwszych pełnych 6 miesięcy życia dziecka. Potem powinno nastąpić rozszerzenie diety dziecka o produkty dodatkowe w postaci przecierów. Należy jednak pamiętać, że przechodzenie od mleka matki do innych produktów powinno odbywać się stopniowo. Na początku większą część pożywienia powinno zawierać mleko matki, aż do ok. 24 miesiąca życia dziecka, kiedy to mleko mamy powinno stanowić już zaledwie 1/3 część całości pożywienia malucha. Na koniec dodam jeszcze, że ostateczne odstawienie od piersi powinno być indywidualną decyzją każdej mamy. To ona najlepiej zna swoje dziecko oraz jego potrzeby i wie, kiedy jej maluch jest już gotowy na tak dużą zmianę w swoim życiu.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz